BM’de gündem Musul!

bm

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) olağan toplantısında Rusya; Ankara ve Bağdat arasında yaşanan Musul krizini gündeme getirdi. Ancak BMGK; toplantı sonucunda, bu konuda herhangi bir açıklama ya da bildiri yayımlamaya gerek görmedi. Toplantının ardından karşılaşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ve Iraklı mevkidaşı ise ayaküstü sıcak bir sohbet gerçekleştirerek, iki ülke arasındaki buzların erimesi yolunda önemli bir adım attı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, “Medyada bu haberleri okuduk. Bu olay uluslararası toplumun da tepkisini çekti. Elbette biz de endişelendik. Egemen bir ülkeye silah depolamak ve asker nakletmek kabul edilemez” dedi.

Çurkin, isim vermeden başta ABD olmak üzere BM Güvenlik Konseyi’nin Batılı üyelerine de sitem ederek, “Egemen bir ülkenin topraklarına böyle önemli bir ihlal yapılması BM kararları ve uluslararası yasalara aykırıyken, Konsey’in bırakın bir basın açıklamasını, bir başkanlık açıklaması dahi yapmaması uluslararası hukuku tartışılacak hale sokmuştur” ifadelerini kullandı.

Rus büyükelçi Çurkin; konunun Güvenlik Konseyi toplantısında değerlendirilmesi için sunulan mektubu Irak hükümetinin verdiğini söyledi.

Ancak Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el Hakim bu iddiayı reddederek, Güvenlik Konseyi’ne Türkiye ile ilgili mektup vermediklerini belirtti.

El Hakim, Irak’ın konuyu ikili şekilde çözmek istediğini ifade ederek, “Biz konuyu Ankara ve Bağdat arasında ikili olarak görüşüyoruz. İhtiyacımız olduğunda konuyu mektupla BM Güvenlik Konseyi’ne bildiririz. Ancak Bağdat henüz Konsey’e mektup göndermedi. Çurkin’in bahsettiği mektup, sanırım 25 Haziran 2014’teki mektup” diye konuştu.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise IŞİD’le savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikte olduklarını belirterek, Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin IŞİD’i, en büyük tehditlerden biri olarak gördüğünü vurgulayan Çevik; “Biz DAEŞ’le savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikteyiz. Biz DAEŞ’le savaşan uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bu bağlamda Türk askeri eğitimcileri bir yıldır Irak’ta bulunuyor. Bu bir sır değil” diye konuştu.

Çevik, bu birliklerin rotasyona gittiğini ancak bazı spekülasyonlar nedeniyle konunun kamuoyunun gündemine getirildiğini dile getirerek, bu spekülasyonlar üzerine hemen Türk yetkililerin mevkidaşları ile temasa geçtiklerini kaydetti.

Konuyu ikili diyalog ile çözmek istediklerini anlatan Çevik, Türk askerinin Irak’ta hükümetin de rızasıyla yaklaşık bir yıl önce göreve başladığını ve Türkiye’nin bu konudaki tüm bilgileri Iraklı yetkililerle paylaştığını ifade etti.

Çevik, Rusya’nın bu konuyu “aniden gündeme getirmesinin” düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgisinin olup olmadığının sorulması üzerine de bu iki konu arasında bağlantı olduğunu düşünmediklerini belirterek, “İki komşu ülke arasında bu konunun diyalogla çözülmesine zaman tanınmalı” dedi.

Çevik, konuşmasının ardından BM Güvenlik Konseyi’nden ayrılırken karşılaştığı Irak’ın BM Daimi Temsilcisi El Hakim ile de bir süre ayaküstü görüştü.

Gazetecilerin ilgisi üzerine konuşan Hakim, Türkiye’den, iki gün önce gönderilen askerlerin geri çekilmesini istediklerini, bunun uluslararası hukukun ve BM Şartı’nın ihlali olduğunu söylediklerini söyledi. Türkiye’nin bunu anladığını belirten Hakim, “Bu konuda ikili olarak görüşüyoruz. Bu konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne ve BM’ye taşımadık” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Çevik de konunun bir algı konusu olduğunu düşündüklerini ve üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

 

kaynak: Hürriyet

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat