Dershane kararında Abdullah Gül’ün etkisi var mı?

abdullah-gul-tufek

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin yaptığı başvuruda, dershanelerin 1 Eylül 2015’den itibaren kapatılmasını veya özel okula dönüştürülmesini öngören Torba Kanun’daki düzenlemelerin iptaline ilişkine kararının gerekçeleri merakla bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi raportörünün gerekçeli kararın yazımı üzerinde çalıştığı ve yetişmesi halinde kararın bugün açıklanması bekleniyor.

Milliyet’in haberine göre, AYM’nin dershanelerin kapatılmasını Anayasa’nın 48. maddesinde düzenlenen “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” ile 42. maddesinde yer alan düzenlenen “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükümlerine aykırı bulduğu ifade edildi. AYM’nin bu maddelerde yer alan hakların sınırlanmasını “ölçülülük” ilkesi açısından değerlendirdiği ve düzenlemelerin Anayasa’nın 13. maddesindeki “sınırlamaların ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı” kuralına aykırı bulduğu öğrenildi.

İptal kararı çıkmasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçtiği üyeler belirleyici oldu. Gül’ün AYM’ye seçtiği üyeler Zühtü Arslan, Alparslan Altan, Burhan Üstün, Recep Kömürcü, engin yıldırım, Erdal Tercan, Emin Kuz ve HASAN Tahsin Gökcan iptal yönünde oy kullanırken Gül’ün seçtiği askeri yargı kökenli üye Nuri Necipoğlu ile Yargıtay kökenli Muammer Topal ise karşı oy kullandı. Yani Gül’ün seçtiği 10 üyeden 8’i iptal, 2’si ise ret yönünde oy kullanmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçtiği iki üye Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç ise ret dedi. Ret oyu veren üyelerin 2’si Erdoğan, 2’si Gül ve 1’i de Meclis tarafından seçilen üyelerden oluştu.

(Kaynak: İnternethaber)

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat