Erdoğan ve Gül yüzleştiler mi?

gulerdogan

Meydan Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeye ilişkin akıllardaki soruları sordu.

İşte yazı:

“9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in cenazesi ilginç bir buluşmaya da sahne oldu. Cenazenin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir araya geldi. İkiliyi buluşturan TBMM Başkanı Cemil Çiçek oldu.
Önce olayın gelişimine bakalım…Görüşme planlı değildi. Abdullah Gül cenaze için Ankara’ya gelmişti. Demirel’in Meclis’te yapılan cenaze töreninin ardından TBMM Başkanı Çiçek, Erdoğan ve Gül’ü odasına davet etti.
Görüşmenin ‘zamanlaması’ dikkat çekiciydi. İkili uzun bir aradan ve seçimden sonra ilk kez bir araya geliyordu. Daha da önemlisi Ahmet Sever’in fırtınalar koparan kitabının ardından gerçekleşiyordu.
Erdoğan ve Gül ne konuştular? Erdoğan, Gül’e kitap için sitem etti mi? Gül, Erdoğan’a “Önümü kesmeseydiniz böyle olmazdı?” dedi mi? Bu sorular akla geldi ama dışa yansıyanlar farklı. Bir defa Gül ve Erdoğan’ın görüşmede baş başa kalmadığı için böyle bir diyalog yaşanacağına ihtimal verilmiyor.
Erdoğan-Gül-Çiçek muhtemelen seçim sonuçları ağırlıklı değerlendirmeler yapıyorlar içerde. O esnada özel kalemde Abdulkadir Aksu, Necati Çetinkaya, Salih Kapusuz, Kemalettin Göktaş gibi eski milletvekilleri bekliyor. Erdoğan ayrıldıktan sonra o isimler içeri giriyor.
Sohbet Erdoğan’sız devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarzını bilenler şunu söylüyor: Eğer gelecek planlamasını da içeren kritik bir görüşme olsaydı eşlerle bir araya gelinirdi. Daha sonra özel görüşmeye geçilirdi.
Dünkü görüşmede Sever’in kitabı, AK Parti’nin geleceği, Gül’ün siyasi pozisyonuna ilişkin ‘yeni’ bir durum olmadığı anlaşılıyor. İkili daha önce Huber Köşkü’nde görüşmüştü.
Erdoğan, eşiyle nezaket ziyaretine gitmişti. Abdullah Gül ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na hiç gitmedi. Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş Saray’a gitmiyor. Hatta Deniz Baykal bile Saray’a gitmeyi reddetti. Abdullah Gül de şu ana kadar Saray’a gitmiş değil.
Gül, Hayrunnisa Hanım’ı yanına alıp Saray’a ‘iade-i ziyaret’e gider mi? Bekleyip görelim..

Saray’ın seçim olmayacaksa MHP ile koalisyon olsun isteğini biliyoruz.
MHP lideri Devlet Bahçeli bir yandan zehir-zemberek açıklama yaparken öte yandan partiden gelen açıklamalar kafaları karıştırıyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya’ya atfedilen “AKP’siz hükümet olmaz” sözünün ardından “Galiba bu iş tamam, el altından anlaştılar” sözü ayyuka çıktı.
Mevlüt Bey sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylüyor. “Benim yaptığım durum tespitiydi” diyen Karakaya, partinin yetkili organlarında AKP ile koalisyona ilişkin yapılmış görüşme olmadığının altını çizdi. MHP’nin pozisyonunun Devlet Bahçeli’nin seçim gecesi yaptığı açıklamada ortaya konduğunu söyleyen Mevlüt Karakaya koalisyon formüllerini sıraladı: “AKP, HDP ile CHP ile ya da üçü bir arada koalisyon yapabilir. Eğer onlarla olmuyorsa bize gelir ve şartlarımızı kabul ederlerse o zaman koalisyon olabilir. Biz çok netiz. İlk gün ne diyorsak o.”

Yeni hükümeti kimlerin kuracağı büyük oranda Meclis Başkanlığı seçiminde belli olacaktı. O seçim bir ‘prova’ niteliğindedir. Partiler karşılıklı ‘jest’ yapabilir.
Bu sefer öyle olmayacak!
AK Parti yönetimi önemli bir karar aldı: TBMM Başkanlığı muhalefete bırakılmayacak.
AK Parti ‘prestiji’ ve ‘fonksiyonu’ nedeniyle devletin 2 numarasını bırakmak istemiyor. Bunun için şartlar zorlanacak. Son turda AK Partili bir adayın seçilmesi için uğraş verilecek.
Bu zor mu? Eğer muhalefet bir aday üzerinde uzlaşamazsa çok da zor değil. Son tura kalan iki adaydan en fazla oyu alan TBMM başkanı seçiliyor.
Bu karar en çok Deniz Baykal’ı üzecek.
AK Parti’nin adayı belli değil.
CHP ve MHP’den ise 3 isim gündemde: İlhan Kesici, Ekmelettin İhsanoğlu ve Murat Başesgioğlu.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat