HSYK’da “Cemaat” Kaybetti. Hükümet Rahat Nefes Aldı

Tayyip Erdogan Il Baskanlari

 

HSYK seçimlerinde ne oldu?

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 22 kişiden oluşuyor. Danıştay ve Yargıtay’dan gelecek üyelerin seçimi yapılmıştı. Dün ise adli ve idari yargıdan gelecek 10 asil 5 yedek üye için sandığa gidildi. 13 bin 994 hakim-savcı toplam 61 aday için oy kullandı.

 

HSYK’da kazanan kim oldu? Hükümet mi, Cemaat mi?

Seçimde Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu ile YARSAV ve Fethullah Gülen grubunun desteğini aldığı söylenen “bağımsız” adaylar yarıştı.

Danıştay ve Yargıtay’da kaybeden Hükümet, bu seçimde rahat bir nefes aldı. 10 kişinin 8’ini YBP adayları, 2’sini bağımsız adaylar kazandı.Seçimin kazananı YBP oldu.

YBP listesindeki koalisyonda kimler var?

Hükümet, solcu,alevi,milliyetçi ve muhafazakar isimlerden oluşan listeyle seçime girmeyi tercih etti. YBP listesinden kazanan adaylardan 3’ü ülkücü, 1’i sosyal demokrat, 1’i Alevi, 2’si ise muhafazakar olarak biliniyor.

 

HSYK da yeni denge nasıl oluştu?
Ülkücü ve solculularla ittifak yapan Hükümetin kazandığı Cemaat destekli adaylar ile YARSAV’ın kaybettiği seçimlerin ardından 15/7’lik denge oluştu. Yani, İktidar istediği kararı çıkarabilecek çoğunluğu elde etti.

Başka üye seçilecek mi?

HSYK’da Adalet Bakanı ve Müsteşar doğal üye. Yargıtay, Danıştay ve 10 kişilik idari-adli yargıdan gelenler belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atayacağı 4 üye ve Adalet Akademisi’nden gelecek üye ile HSYK’nın 22 kişilik kurulu tamamlanacak. Atamalar bu ay içerisinde yapılacak.

Hakim-Savcılara operasyon olur mu?

Hükümet, Gülen Cemaatine dönük bazı operasyonlar için HSYK’yı ayak bağı görüyordu. Şimdi eli rahatlamış oldu. HSYK’dan başta Zekeriya Öz gibi Ergenekon davasıyla ismi simgeleşen Savcı ve hakimlere soruşturma izni çıkması beklenebilir. Dengelerin değişmesi bazı hakim ve savcılara meslekten ihraç ile yeni soruşturma dosyalarının açılmasını da gündeme getirecektir.

Hükümet sonuçları nasıl karşıladı?

Hükümet’in korktuğu olmadı. Sonuçlar memmuniyetle karşılandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’in ilk açıklaması,”Hakim ve savcılarımız, kendi üzerine yapıştırılan yaftayı kaldırıp, atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegamonyaya ‘hayır’ demişlerdir. ‘Biz bir cemaatin değil, bu milletin yargısıyız’ diye bugün karar vermişlerdir”oldu.

HSYK niye bu kadar önemli?

Hakim ve Savcıların mesleğe kabullerinden kadroya atanması, inceleme ve soruşturma geçirmeleri ve görevden alınmalarına karar veren tek kurum HSYK. Bir hakim ve savcının mesleği ve geleceği tamamen HSYK’nın kararlarına bağlı denebilir. Yargıtay ve Danıştay üyelerini de HSYK seçiyor. Yargı üzerindeki bu güç HSYK’yı  sürekli tartışmaların odağına oturtuyor.

HSYK için Hükümet ile Cemaat niye kavga ediyor?

Mevcut HSYK, 12 Eylül 2010 referandumunun eseri. O referandumda işbirliği yapan AK Parti ve Gülen Grubu arasındaki ilk ciddi kriz HSYK seçiminden sonra başgösterdi. İktidar kanadı, Cemaatin bütün kadolara kendi adamlarını atadığını ve ‘aldatıldık’larını savunuyor. HSYK’nın tartışmaların göbeğinde olduğu 7 Şubat MİT Krizi ile 17-25 Aralık operasyonları işbirliğinin sonunu getirdiği gibi eski dostları geçmişteki rakipleriyle ittifak yapacak hale dönüştürdü.

 

HSYK’da RTÜK Modeli mi olacak?

Hükümet kanadı sandıktan başarıyla çıkmasına rağmen HSYK seçim sistemini değiştirmek istiyor.AK Parti’nin isteği HSYK 10 üyesinin tıpkı RTÜK üyeleri gibi TBMM tarafından seçilmesi. Meclis’te grubu bulunan partilere miletvekili sayısı oranında kontenjan tanınması.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat