“Kişiye özel ceket diker gibi özel teşvik çıkarırız”

nihatzeybekci

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırım teşvik sistemine eklenen maddeyle 3 milyar liranın üzerindeki yatırımların “stratejik” olarak değerlendirileceğine dikkati çekerek, bu yatırımlardan en önemlisinin toplamda 3 milyar doları bulacak doğalgaz depolama yatırımıyla ilgili olduğunu, bunun sayesinde ülkenin 1 aylık doğalgaz ihtiyacının depolanarak fiyat ve arz güvenliğinin sağlanacağını söyledi.

Zeybekci, Resmi Gazete’de dün yayınlanan düzenlemeyle sabit yatırım tutarı 3 milyar liranın üzerindeki yatırımların, “stratejik yatırımlar” olarak değerlendirileceğine işaret etti.

Yatırım teşvikleri söz konusu olduğunda “Türkiye’ye yapılacak bir yatırım varsa kişiye özel ceket diker gibi özel teşvik çıkarmaya ve özel düzenlemeler yapmaya varız” görüşünde olduklarını daha önce de ifade ettiklerine vurgu yapan Zeybekci, bir süre önce 1 milyar liranın üzerindeki stratejik yatırımlara yüzde 10 ek vergi indirimi desteği sağladıklarını hatırlattı. Dün yayınlanan değişiklikle 3 milyar liranın üzerindeki yatırımlarla ilgili düzenlemeler yapıldığına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

“Bizden ekstra yatırım indirimi ve KDV indirimiyle ilgili bazı özellikler talep eden yatırımlar vardı. Bize başvurdular, bunu uygun gördük. En önemlilerinden bir tanesi Türkiye’nin doğalgazda enerji güvenliğinde çok önemli bir adımı öngörüyor. Türkiye’de özel sektörün 3 milyar dolarlık bir doğalgaz depolama yatırımı yapılmasıyla ilgili bir girişim var, bunu desteklemek anlamında da böyle bir düzenleme yaptık.

Buradaki kastımız, enerji piyasaları çok hızlı dalgalanıyor. Fiyatlarda aşırı dalgalanmalar olabiliyor. Kış geldiğinde doğalgaz aldığımız ülkelerde ve diğer müşterilerinde aşırı ihtiyaçlar söz konusu olabiliyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki sıkıntılar sebebiyle de doğalgaz akışında sıkıntılar yaşanabiliyor. Türkiye’nin bundan hemen ve doğrudan etkilenmemesi gerekiyor. Bu da şunu gerektiriyor; Türkiye’nin en az 1 aylık doğalgaz ihtiyacını depolayabilmesi gerekiyor. Sadece bu tesis, Türkiye’nin yaklaşık 1 aylık doğalgaz ihtiyacını depolayacak kapasiteye sahip olacak. Hem fiyat güvenliği hem arz güvenliği anlamında Türkiye’de böyle bir yatırım yapılmasının desteklenmesi gerekiyor.”

Türkiye’ye yapılacak bu büyüklükteki bir sermaye girişi ve yatırımın desteklenmesi gerekliliğine işaret eden Bakan Zeybekci, yatırımın kısa zamanda başlayacağını, kapasite olarak etaplar halinde yapılabileceğini, 4 yıla varabilen bir süreçte toplamda 3 milyar doların üzerinde bir yatırımın yapılmış olacağını dile getirdi.

Bakan Zeybekci, yeniden seçim kararı alınmasına ve dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin devam ettiğine işaret etti.

Dünyada ülkelerden sermaye çıkışlarının son 1 yılda 1,9 trilyon dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de (sermaye çıkışları) yaklaşık olarak 3 milyar doların altında. Önümüzdeki günlerde bazı girişlerle bu, tam anlamıyla bir denge noktasına gelecek. 2015 yılında Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımların ilgisinin devam etmiş olması Türkiye’nin güvenli bir liman olması son derece önemlidir.

2014 başından yana FED’in faiz artırımıyla ilgili beklenti yaratması, parasal daralmaya gitmesinin Türkiye’ye etkisinin olmayacağını ifade ediyoruz. Çünkü Türkiye, ihracatının yüzde 43’ünü AB’ye yapan, doğrudan yabancı sermaye girişlerinin yüzde 70’ini AB’den alan bir ülke. FED’in parasal daralma ve faiz artışı beklentisi yaratmasının karşısında AB Merkez Bankası faizleri düşürdü, sıfır noktasına hatta reel anlamda eksiye düşürdü. Ayrıca 1,6 trilyon avroluk parasal genişlemeye gidiyor. Tüm bunların etkisi Türkiye’ye olacak. Tüm bu parasal genişlemeyle Avrupa’da yatırım, istihdam, üretim artmıyor. Beklendiği gibi artmayacak. Peki piyasaya çıkan bu para nereye gidecek ? En ön sırada, en güvenilir liman Türkiye olacak. ABD endişesiyle dünyada oluşan negatif hava, Türkiye’de oluşmayacak.”

 

 

 

kaynak: Anadolu Ajansı

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat