“Merkez Bankası politikaları Soğuk Savaş dönemine ait”

canikli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Merkez Bankası‘nın politikalarını, “Soğuk Savaş dönemi” politikalarına benzetti.

Hürriyet‘e konuşan Canikli, Erdoğan’ın üslubunun sert olduğu iddialarına katılmadı “Amacı hakaret değil, her yiğidin yoğurt yiyişi farklı” diye konuştu.

Canikli, ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası’nın uyguladığı politikaların kötü niyetten değil, aşırı hassasiyetten kaynaklandığını savundu. Canikli, bu uygulamaları “Soğuk savaş dönemi politikalarına” benzetti. Canikli, “Şu anda faizin düşürülmesi gerekir. Bundan daha uygun bir ulusal ve uluslararası ekonomik ortam ancak 200 yılda bir gelir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın istifa ettiği yönündeki tartışmalara ilişkin Canikli, “Çok net söylüyorum Babacan istifa etmedi. Bakanlar Kurulu’na katıldı, ama hiç konu gündeme gelmedi. Herhangi bir anormallik yok. Bu konu hiç konuşulmadı” dedi. Canikli, Cumhurbaşkanı ile Merkez Bankası arasındaki faiz polemiğine ise şu sözlerle katıldı:

Ekonomide, son bir yıldan beri yeni dönem başladı; Deflasyon dönemi. Talebin azaldığı, fiyatların ve faizin düştüğü dönem başladı. Türkiye’de ve dünyada enflasyon tehlikesi yok. Tehlike, büyümenin yavaşlaması ve ona bağlı sorunların ortaya çıkması. Enflasyonla mücadele hiçbir ülkenin ekonomi yönetiminin ajandasında yok. Bu dönemi tetikleyen bir diğer unsur petrol fiyatlarından düşüştür. Deflasyonist süreci kamçılayan, tetikleyen, ağırlaştıran bir gelişme petroldeki düşüş ve faizdeki düşüş. Reel faiz birçok ülkede negatif. Türkiye’nin bundan faydalanması gerekir. Türkiye’nin ekonomisine bu olumlu gelişmeyi yansıtacağı alan da faizlerin düşürülmesidir, başka birşey yok. Düşürülmesi mümkün olduğu halde ekonomiye zarar vermeyecek, dengeleri bozmayacak, makro göstergeleri olumsuz etkilemeyecek faiz düşüşü mümkün ve bu yapılmıyorsa kesinlikle bu ekonomiye yüktür.

Merkez Bankası’nda tamamen kötü niyet, art niyet söz konusu değil. Öncekiler için de geçerli. Bu aşırı hassasiyet; ben ona hep ‘soğuk savaş dönemi Merkez Bankası politikaları’ diyorum. Ondan kurtulamadılar. Öyle birşey var ki biz düşürürsek dövize talep olur ve bu enflasyonla başka sıkıntıları beraberinde getirir diyorlar. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Cumhurbaşkanı hakaret etmiyor, düşüncesini söylüyor, tavrı öyle. Önceki dönemler için de söyledi. Gayet normal. Rakam vermek doğru değil ama düşürmek için hala marj var elimizde. 2003’ten beri Merkez Bankası bu hataları yaptı. Esas bedeli biz o zaman ödedik. Faiz düşerse enflasyon düşer. Birincisi kar marjları düştü. Yüzde 5-10 arasında kar marjı var. Faiz oranı yatırım kararları vermeleri için son derece önemli. Çok ciddi bir maliyet yaratıyor. Yatırım kararlarını doğrudan etkiliyor. Böyle olunca fiyatları da etkiliyor.”

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat