Yazı kışa çevirdin Benjamin!

Benjamin2

Yaz saati uygulaması başlıyor. İlkbahar sonlarına kadar 7 ay süreyle ‘kış saati’ne tabi olacağız. Güne uyanmak daha kolay olacak; havalar ise daha erkenden kararacak.Bu arada, Devletimiz de enerjiden tasarruf edecek!Peki, bu işin mimarinin “Benjamin” olduğunu biliyor muydunuz? Hani şu ABD Dolarının üzerinde önü dökük arkaya uzamış saçları ve kibirli bakışlarıyla neredeyse her eve giren Benjamin. Yani,eski ABD Başkanlarından Benjamin Franklin

 

Türkiye, yaz-kış saati uygulamasını AB ile uyum çerçevesinde yapıyor. Bunun bir de kanuni dayanağı var. 1925 yılında çıkan “Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna ” dayalı yaz saati uygulamasına göre her yıl 7 aylık süreyle saatler bir saat ileri ve geri alınıyor. Burada amaç gün ışığından daha fazla yararlanmak.Devlete enerji tasarrufu sağlamak.

Bu sene kış saati uygulamasına 26 Ekim sabaha karşı saat 04.00’de geçilecek. O an saatler 1 saat geriye alınacak. Saatlerin geri alınması kamuda mesai saatlerinin değişmesine de yol açıyor. Mesai saatleri 26 Ekim sabahından itibaren 08.00’de başlayacak 16.30’da bitecek.

Şimdi gelelim “yaz-kış saati” uygulamasını “Benjamin“in hayatımıza nasıl soktuğuna…ABD Başkanı olmadan önce Benjamin Franklin, Fransa’da elçilik yapmıştı. O günlerde Paris halkının mum israfından kaçınması için girişimde bulundu. İmzasız mektup yayınladı. Mumları karneye bağlamı, panjur vergisi gibi çılgın önerileri vardı. Saatlerin geri alınması durumunda tasarruf sağlanacağı çünkü gün ışığından daha fazla yararlanılacağını savundu.

Zaten, “Erken yatıp ,erken kalkarsan zengin,sağlıklı ve akıllı olursun” sözünün sahibiydi. Franklin’in bu görüşleri ve hayat felsefesi kısa zamanda kabul gördü. Avrupa Birliği ile birlikte Türkiye’de enerji tasarrufu gerekçesiyle yaz-kış saatleri uygulamasına geçti.

 

 

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat