Aday listeleri teslim ediliyor, işte son kulisler

TBMM yemin töreni

Meydan Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin, vekil listeleri YSK’ya verilmeden bir gün önce kulislerde konuşulanları yazdı. Şahin’e göre AK Parti de en önemli referans, Berat Albayrak-Bilal Erdoğan, aday listelerini ise bizzat MİT kontrol ediyor.

İşte Şahin’in o yazısı:

Milletvekili aday listeleri yarın Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim ediliyor. Dikkatler iki partinin üzerinde. İktidarını sürdürmek isteyen AK Parti ile barajı aşmayı hedefleyen HDP.

Her iki partinin listesi parti merkezlerinde hazırlanıyor görünse de “onay” merciileri farklı. HDP’nin üzerinde İmralı, AK Parti’nin üzerinde ise Saray vesayeti bütün ağırlığıyla hissediliyor. YSK’dan önce listeye noktayı AKP’de “Reis” yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, HDP’de ise “Önder” dedikleri Abdullah Öcalan koyacak. Her iki ismin ortak bir özelliği daha var. İkisi de “sadakat” istiyor. AKP’liler adaylar için “Eminler Listesi olacak” diyor.

AK Parti’de hummalı bir çalışma var. Bir haftadır parti genel merkezi ‘kozmik bina’ya dönüşmüş durumda. 6 bin küsur isimden 5 bini elenmişti. Haftasonu listenin ana hatları ortaya çıktı. Sırada ince işçilik var. GBT raporları önemli. Eskiden Emniyet İstihbarata yaptırılırdı. Şimdi görev MİT’in. Partiye yakın STK’lar da misyon üstlenmiş. “paralel, gezici vb.” aday adaylarına geçit yok!

Partinin bir teamülü vardı.12 yıldır “üst kurul”lardan çıkıyordu son liste. Bu kez o kurula “teamül dışı” bir isim Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan dahil oldu. İlk kez bir bakan kurula giriyor. Akdoğan ile beraber kurul üyeleri Süleyman Soylu, Haluk İpek, Mustafa Şentop, M.Ali Şahin ve Mustafa Ataş Saray ile tam senkronize görülüyor. Hükümetten Numan Kurtulmuş, partiden Beşir Atalay, Saray’dan Binali Yıldırım ile Efkan Ala kişisel referansı etkin hissedilen diğer isimler.

“Kişisel referans” demişken… Öyle isimler var ki onların referansı çok önemli. Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak bunların başında geliyor. Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi mezunları bürokrasiden sonra siyasete de giriyor. O.Nuri Topbaş, Emin Saraç gibi “hocaefendi”ler önemli. İsmail Kahraman, Mehmet Güney “Abi” lerin tercihleri de öyle. “Cemaat” dışındaki kimi “cemaatler” belirli oranda temsil edilecek. Buna bazı Nurcu gruplar da dahil. Erenköy, Menzil, Hak-Yol gibi dini gruplara yakınlık artı değer. Eskiden Milli Görüş ve MTTB çekirdekti. Şimdi İlim Yayma, Önder, Ensar, Müsiad gibi kuruluşlar ön planda olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinde şablon hazır. Partiden gelecek isimlerle karşılaştıracak. Diyelim Davutoğlu’nun istediği bir ismi Erdoğan istemiyor. Ne olur? O ismin şansı olmaz. Peki, Erdoğan’ın listede olmasında ısrar ettiği bir isme Davutoğlu rezerv koyabilir mi? O da pek mümkün görülmüyor!

68 isim 3 dönem kuralından dolayı aday olamıyor. Siz buna en az 130 isim daha ekleyin. Seçilemeyecek yere konacaklarla beraber 130 ila 180 arasında isim tasfiye olabilir. Nereden baksanız yüzde 70’e yakını yenilenmiş bir liste olacak.
Güç mücadelesi, çekişme, kavga… İşte ne yaşanacaksa özel isimler konusunda olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gücünün test edileceği yer burası. MİT Müsteşarı Fidan’ı istifa ettirdi ama aday yaptıramadı. İkinci raund için simge isimler var. Mesela BİST eski başkanı İbrahim Turhan ve istifa ettirdiği danışmanları. Burada göstereceği direnç, daha önemlisi elde edeceği başarı kendi geleceğiyle de yakından ilgili.

AK Parti listelerinde eskisi kadar liberal, sol, alevi isim beklemeyin. Milliyetçi-muhafazakar tabana daha fazla yaslanan bir liste olacak. HDP’nin iddialı konuma gelmesi iktidarı SP-BBP ve MHP tabanına yöneltiyor. Geçen dönem merhum Türkeş’in oğlu aday gösterilmişti. Bu sefer merhum Erbakan’ın oğlu Fatih’in aday olması için yoğun uğraş var. BBP eski genel başkanı Yalçın Topçu’nun liste şansı da yüksek. 20-30 arası başörtülü milletvekili adayı bekleniyor.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat