Bir Miyazaki Vardı !

miyazaki2 miyazaki

 

O’nu hatırladınız mı?

 

Bugün Van depreminin üçüncü yıldönümü.17 Ağutos büyük depreminden sonraki en büyük acıydı. O depremde yüzlerce insan öldü,binlerce bina kullanılamaz hale geldi. Onbinlerce insan sokaklarda, çadırlarda sabahladı.Bir şehri neredeyse yeniden kurduracak kadar büyük ve acılı depremdi.

Tüm Türkiye’nin yardım seferberliğine koştuğu günlerdi. Edirne’den Kars’a tırlarla yardım gitti. TV’ler ortak yayında para topladı. Bu arada “yardım” yerine aklınca paketin içerisinde “mesaj” gönderenler olmadı değil!

İşte o günlerde… Binlerce kilometre öteden gelen bir “gönüllü” var ki, belki de bütün yardımların önüne geçti. Hayatımıza iz bıraktı. İnsani değerlerin dini,dili,coğrafyası olmadığını hatırlattı.

O’nu unutmamız mümkün değil!

 

Adı Atsushi Miyazaki. 1970 yılında Japonya’da doğmuş.Asıl mesleği çatışma çözümü ve müzakere uzmanlığı olan Miyazaki, bir yardımlaşma ve kurtarma derneği olan “Association for Aid and Relief”’in aktif üyesiydi. Kendisi de bir depremzedeydi aslında. Töhoku depreminden çok etkilenmiş ve o tarihten sonra yardıma ihtiyacı olan insanlar için birşeyler yapması gerektiğine inanmıştı. Kendisini “barışın inşasına” adadığını söyleyen Miyazaki,Van’daki depremi duyunca Türkiye’ye koştu.

Miyazaki Van’da tıpkı bu toprağın insanı gibi davranıyordu. Hastaların tedavisinde gönüllü görev aldı. Kurtarma çalışmaları Kurban Bayramı’na denk gelmişti. Kendisi Müslüman değildi ama kurban kesti,etini de çevredekilere dağıttı.

Kurtarma çalışmalarına sona gelinmişti. Japon ekibi ülkesine döndü .Miyazaki ise Van’da kalmayı tercih etti. Henüz işinin bitmediğini düşünüyordu. Ünlü Bayram oteline yerleşti. Tarihler 9 Kasım’ı gösteriyordu ki yeni bir deprem daha oldu. Ülkesinde sıradan olan 5.6 şiddetinde bir depremdi. Ama burası Türkiye! O deprem Bayram otelini yerle bir etti. Enkazın altında kalanlardan biri de Miyazakiydi. Enkazdan 13 saat sonra ağır yaralı olarak çıkarıldı. Hastaneye kaldırdı ama kurtarılamadı.

Van Depremi’nin sembol isimlerinden biri olmuştu Miyazaki. Yardımları ne kadar insanın yüzünü güldürdüyse ölümü de o kadar yürekleri acıtmıştı. Ölüm haberinin ardından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japan İmparatoru Akihito’ya yazdığı mektupta”Türkiye ile Japonya arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği çerçevesinde Van’da yürüttükleri üstün çalışmalarla Türk halkının gönlünü bir kez daha fetheden bu fedakar isimleri her zaman şükran ve hürmetle hatırlayacağız” demiş ve ailesine başsağlığı dilemişti.

O zaman Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu’da Atsushi Miyazaki’nin Ertuğrul Şehitleri ile birlikte anılacağını söylemişti.

Miyazaki Türkiye’den Japonya’ya devlet töreniyle uğurlandı. O artık Japonya’da olsa da Türkiye onu unutmadı. İstanbul Ticaret Odası, Van’da yaptırdığı okula Miyazaki’nin adını verdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’de Diş Hastanesi’ne ,Van’da bir caddeye, bir özel okulun labratuvarlarına adı verilerek ölümsüzleştirildi.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat