Cavit Bey’in kararnamesi ne oldu?

 

Erdogan ve Davutoglu

Hazine Müsteşarı: 3 bilinmeyenli denklem

 

İbrahim Çanakçı’nın İMF İcra Direktörü olmasından dolayı boşalttığı Hazine Müsteşarlığı koltuğuna  kimin oturacağı üstü kapalı krize mi dönüştü? Ankara’da son günlerde sıkça sorulan bir soru bu. Nedeni basit. Çanakçı görevi erken bırakmıştı. Aradan iki ayı aşkın süre geçti ama halen atama yapılabilmiş değil.

Yaklaşık 10 gün önce Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş’ın kararnamesinin yazıldığı söylenmişti. İlk olarak www.ankarareview.com” un duyurduğu bu atamayı Başbakanlık kaynakları doğrulamıştı. Fakat ne olduysa o kararname bir türlü çıkmadı.

İşbaşında koalisyon hükümeti yok.Tek başına yönetimde  olan güçlü bir iktidar var. Hal böyle olunca atamanın bu kadar gecikmesi garip değil mi?

Yılan hikayesine dönen Hazine Müsteşarlığı ataması konusunda neler oluyor?

Hazine Müsteşarlığı konusunda Ankara kulislerine kulak kabartalım.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan arasında mutabakat’ sağlanamadığı için yeni Müsteşarın atanamadığı söyleniyor.

Müsteşarlık için Erdoğan, Davutoğlu ve Babacan’ın farklı tercihleri olduğu görüşü yaygın.Kim, hangi adayı istiyor? Bu soruya da şu yanıt veriliyor:  Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın tercihi ‘içerden’ bir ismin

olması. Çanakçı’dan sonra vekaleti üstlenen Cavit Dağdaş ve Burhanettin Aktaş isimlerine sıcak bakıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘dışardan” bir ya da iki isim üzerine odaklanmış. İstanbul kökenli bir akademisyenin adı telaffuz ediliyor. Şehir Üniversitesi ve Bilim Sanat Vakfı orjinli bir Akademisyene şans tanınıyor. Her ne kadar

‘dışardan’ bir ismi tercih etse de “Hoca”nın  kendi adayında ısrarcı olmayacağı tahmin ediliyor.

Davutoğlu ve Babacan aslında bir çırpıda anlaşır isim üzerinde. Davutoğlu, Babacan’ın tercihlerine müdahele etmiyor. Ama ortada ciddi bir realite var: Her iki isim de biliyor ki son sözü söyleyecek olan isim şüphesiz Cumhurbaşkanı Recep

Tayyip Erdoğan. ..

Köşk, Hazine Müsteşarlığı makamına oturacak isme tahminlerin ötesinde önem veriyor. Erdoğan belirli duyarlılıklarından dolayı o koltuğa tam güvenini almış bir ismin oturmasını istiyor. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, bir BDDK üyesi,bir kamu

bankası genel müdürü dahil en az 5 ismin Köşk’ün gündeminde olduğu konuşuluyor. Görüldüğü gibi Erdoğan’ın bütün tercihleri Hazine dışından.

Bunların dışında kendisi de bir ekonomist olan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile AK parti Genel Merkezi’ de Hazine Müsteşarlığına bigane kalıyor denemez. Kurtulmuş’a yakın bilinen kimi ekonomi kurmaylarının gönlünde de Müsteşarlık yatıyor.

Tabloyu özetlemek gerekirse… Ortada 3 bilinmeyenli bir denklem var. “Reis” ikna olmadığı sürece Hazine Müsteşarlığı koltuğuna atama yapmak kolay olmayacak. Hazine Müsteşarının kararnamesini yazmak Başbakan Müsteşarı atamasından daha zor denebilir.

Eğer bugün-yarın bu atama olmaz ise bu iş seçimden sonraya bile kalabilir!

Niye mi?

Hazine Müsteşarlığı iki aydır “vekalet” ile yönetiliyor. Erdoğan-Davutoğu-Babacan bir isim üzerinde anlaşma sağlayamazsa olacak şey belli.Değişen bir şey olmaz.Hazine, seçime kadar “vekalet”le yönetilir.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat