“Hükümete karşı suç” tan mallara el konabilecek!

EL KOYMA

AK Parti, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçim zaferinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’ne kritik bir yasa teklifi sundu.

İsparta milletvekili Recep Özel ve Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın imzasıyla sunulan teklif ile  Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ‘katalog suçlar’ kapsamına alındı. Örgüt davalarında  Sulh Ceza Mahkemeleri yetkilendirildi.Dinleme kararı yetkisi de genişletildi.

Kamuoyunda tartışılacak bir çok düzenleme içeren teklifin önemli maddelerinden birisi de iş dünyasıyla ilgili.  Taşınmaz, hak ve alacaklara ‘el koyma’ yetkisi genişletiliyor. ‘Hükümete karşı suç’ işlemiş olmak bile el koyma kapsamı içerisine alınıyor.

Buna göre,  TCK’da “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” başlığında sayılan “silahlı örgüt” veya  “örgüte silah sağlama” suçundan elkoyma kararı verilirken; “Anayasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”,Hükümete karşı silahlı isyan“, “silahlı örgüt”, “silah sağlama” ve “suç için anlaşma” soruşturmalarında el koyma kararı verilebilecek.

Yasa teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “paralel yapı” ilan ettiği ve ay sonundaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı gündemine geleceği söylenen Fethullah Gülen Cemaati ile ilişkilendiriliyor. “Örgüt” davalarının katalog suç kapsamına alınması ,Sulh Ceza Hakimlerinin bakması ve ‘hükümete karşı suç’ gerekçesiyle mal varlıklarına el konulması gibi değişikliklerin Gülen Cemaati ile yakından ilgili olduğu söyleniyor. “El Koyma”ya ilişkin düzenlemenin Hükümete muhalefet eden sermaye gruplarını endişelendirmesi bekleniyor.

Devletin güvenliğine karşı ve anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda; “dinleme ve kayda alma”, “gizli soruşturmacı görevlendirme”, “teknik araçla izleme” mümkün olabilecek.

Yapılan bir değişiklikle “şüpheli” kişilerin aranması kolaylaştırılıyor. Şüpheli ya da sanıkların üstü, evi, konutu, işyeri ve ona ait diğer yerler önceden “somut  deliller”e  göre aranabiliyordu. Yeni değişiklikle “makul sebep” arama yapmak için yeterli olabilecek.

TBMM’ne sunulan teklif ile  Hürriyete karşı işlenen suçlar bölümünde yer alan “Tehdit” maddesi de değiştiriliyor. Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, hürriyetine, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından veya sair bir kötülük edeceğinden bahisle tehdit eden kişi mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.

 

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat