“Milli İrade, Başkanlık Sistemi’ni istemiyor”

TBMM yemin töreni

23 Nisan nedeniyle TBMM de düzenlenen özel oturumda parti liderleri, Başkanlık Sistemi’ne karşı konuşmalar yaptılar. Meydan Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin, özel oturum ve sonrasındaki resepsiyonun ayrıntılarını yazdı.

İşte yazının o bölümü:

“23 Nisan daha çok ‘çocuk bayramı’ olarak bilinir; kutlanır ama aynı zamanda Meclis’in açılış tarihidir. Her 23 Nisan’da TBMM özel oturumla toplanır. Dün de öyle oldu…

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşmasının ardından parti  liderleri peş peşe konuştu. Meclis’te grubu bulunan parti sayısı 4 olsa da temsil edilen parti 6. CHP içerisinden son 1 yılda çıkan 2 partinin liderleri Emine Ülker Tarhan (Anadolu Partisi) ve Emrehan Halıcı (E-Parti) da söz aldı.
Eğer kendi kurdukları partilerden istifa etmeselerdi İdris Bal ve İ.Naim Şahin’in de konuşma hakları olacaktı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan locadaki yerini aldığında anons edildi. Ne beklenir? Teamüller bütün milletvekillerinin saygı gereği en azından ayağa kalkması. Ne gezer! Sadece AK Partililer Cumhurbaşkanı’na doğru dönerek alkışladılar. Muhalefet umursamaz bir tavır takındı! Burada kime kızacaksınız? Cumhurbaşkanı siyasi partiler karşısında ‘tarafsız’ tutum takınsa böyle olur muydu? Üzücü bir tablo ama Cumhurbaşkanı ‘partili’ gibi davranınca muhalefetin tavrı da böyle oluyor!
TBMM, demokrasinin kalbi. Millet iradesinin tecelli ettiği yer. Başkanlık sistemi tartışmasıyla seçimlere gidiyoruz. Liderlerin mesajlarına  baktığınızda sadece parlamenter sistem var. Başkanlık sistemini öneren olmadı. Bilakis kuvvetler ayrılığı ve parlamenter sistem vurgusu yapıldı. Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasında da başkanlık sistemi tek cümlede bile geçmedi.
Liderler ne söylerse söylesin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer yetkililerin koltuklarına ‘emanet’en oturttukları çocuklar kadar ilgi göremediler!”
Cumhuriyet’in haberine göre de halk Başkanlık sistemine mesafeli.

Seçim kampanyasını başkanlık sitemi üzerine kurmaya hazırlanan AKP’ye iki önemli uyarı geldi. A&G araştırma şirketi başkanı Adil Gür, anketlerde halkın yüzde 70’inin AKP’lilerin de yüzde 30 – 40’ının başkanlığa karşı olduğunu açıkladı.

Çok sayıda sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran Denge ve Denetleme Ağı, Ankara’da başkanlık sistemi ile ilgili bir çalışma toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Adil Gür, yaptıkları anketleri anlatırken başkanlık sisteminin seçmenden vize alamadığını söyledi.

Adil Gür, 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimiyle Türkiye’nin adına ne denirse densin resmi olarak da fiili olarak da yeni bir sisteme geçtiğini belirtti. Gür, “Ama bunun yaratabileceği bazı riskler var. Çünkü bir önceki dönem Meclis tarafından seçilen Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan bile ters düştü. Üstelik her ikisi de aynı partiden geldikleri halde. Biri Twitter’ı yasaklarken öbürü yasak delmeye çalışıyordu” dedi.

Yaptıkları anketlerde halkın yüzde 70’inin başkanlık sistemine açıkça karşı çıktığını anlatan Adil Gür, AKP’ye oy veren seçmende ise bu oranın yüzde 35 – 40 olduğuna dikkat çekti.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat