Nihat Zeybekçi’den inşaat sektörüne destek!

zeybekçi

‘Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması’ toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci inşaat sektörüne destek mesajları verdi.

Zeybekci, inşaat sektöründe KDV ve vergi düzenlemesine sıcak baktığını söyledi.

İnşaat sektörüne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den destek geldi. Türkiye’den konut alacak yabancıya vatandaşlık verilmesine ve yabancıya ev satışının ihracat sayılmasına olumlu baktığını söyleyen Zeybekci inşaat sektörü temsilcilerine şöyle seslendi: “KDV ve vergi düzenlemelerine de sıcak bakıyorum. Sizin taraftayım, bunu bilmenizi istiyorum. Bu konuda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tam karşısındayım.”

Zeybekci, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik’in inşaat sektörü adına ilettiği talepler üzerine “Sizin taraftayım, bunu bilmenizi istiyorum. Bu konuda değerli kardeşim Mehmet Şimşek’in tam karşısındayım” diye konuştu.

İnşaat sektörü beklentilerini ocak ayında Ankara’da yapılan inşaat zirvesinde Başbakan ve bakanlarla paylaşmıştı. Sektörün talepleri siyasi belirsizlik nedeniyle yıl içinde beklemek zorunda kaldı. Dün yapılan toplantıda talepleri bir kez daha hatırlatan Ömer Faruk Çelik şunları söyledi: “Biz konut satışlarını ihracat sayamıyoruz ama döviz kazandırıcı hizmet kapsamına almak mümkün gibi görünüyor. Eğer biz her yıl 10 milyar dolarlık minimum döviz girdisi sağlayabileceksek, farklı coğrafyalara da açılabiliriz. Sektörün en önemli problemlerinden biri de imar konusu. 1 Kasım’dan sonra nasılsa hükümeti kuracaksınız diye öngörüyoruz. İmar kanununa basit bir madde ekleyebilsek de şu imar meselesini çözebiliriz. ‘Yeni yapılacak imar planlarında eski haklar korunur’ denmesini istiyoruz. KDV konusunu da disipline etmek lazım. Bir sokağın başındaki eve yüzde 8, sonundaki eve yüzde 18 vergi ödeniyor. Son olarak da damga vergisi ve tapu harçlarını da bir miktar daha gözden geçirebilirsek çok mutlu olacağız.”

Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden bir tanesinin konut olduğunu dile getiren Ekonomi Bakanı Zeybekci ise, “Konutun döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınması kadar da doğru bir istek olmaz. Yabancıya ev satışını yüzde 100 mal ihracatı gibi sayılması imkansız ama getirebildiğimiz yere kadar getirmeliyiz” dedi. Ekonomi Bakanlığı’nın döviz kazandırıcı hizmetlerin yeniden tanımlanması konusunda önemli çalışmaları olduğu belirten Zeybekci, “Konutun döviz kazandırıcı hizmetler kapsamına alınmasıyla ilgili, artı, ihracat sayılmasıyla ilgili de sonuna kadar sizinleyim” dedi. Türkiye’den ev sahibi olan yabancılara vatandaşlık verilmesine de sıcak baktıklarını dile getiren Zeybekci şunları söyledi: “Biz kompleksiz bir milletiz. Her kim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyorsa buna şüphe ile değil, mutlulukla bakmalıyız. Bu konuda belli sınıflandırmalar yapılmalı. Yurtdışında konut bedeline göre bu yapılıyor. Konu Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi. Arkadaşlar çalışıyor ama net bilgiler vermek için erken.” KDV ve vergiler konusunda gelen taleplere de olumlu baktıklarını belirten Zeybekci, çözüm için inşaat sektörü ile birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Eski Başkaban Yardımcısı Ali Babacan geçmiş dönemde yaptığı açıklamalarda inşaat dayalı büyümeyi eleştirmişti. Bu açıklamaları değerlendiren Zeybekci, “Babacan küresel krizlerin sebeplerinden biri olan şişen balona karşı uyarıda bulundu. İnşaat sektörü büyüyecek, bunun önüne geçilemez. ‘Daha çok konut yapılmasın’ diye bir politika olamaz. Devlet olarak bizi ilgilendiren kısmı çevresel hassasiyetler ve kayıt dışı ekonomi. Sağlıklı, sürdürülebilir bir koruma için yapsak yapsak çok aşırı ranta dayanan, vahşi kapitalizmi engelleyici tedbirler alabiliriz” dedi.

3 gün süren etkinliği değerlendiren Ömer Faruk Çelik, “İlk gün inşaat şirketleri sunum yaptı. İkinci gün ve bugün (dün) ise birebir görüşmeler oldu. Körfezli yatırımcılar ile Türk şirketlerinin yaptığı toplantı sayısı 300’ü aştı. Görüşmelerden çıkardığımız sonuç; yabancıların Türkiye’ye ilgisi sürüyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra hükümet kurulunca yabancı harekete geçer” dedi. Türkiye’de her yıl birinci elde toplan 550 bin, toplamda 1 milyon 200 bin ev satıldığını hatırlatan Çelik, yabancıya konut satışlarında ise bu yıl 20 bin ile kapatacaklarını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İskenderun-Hatay civarında doğalgaz depolama alanında 10 milyar liralık bir Türk-yabancı ortak bir projeyi stratejik teşvik kapsamına aldıklarını söyledi. Söz konusu yatırımla Türkiye’nin enerji güvenliğini garanti altına alacaklarını söyleyen Zeybekci, “Doğalgazla ilgili dalgalanmalarda, Türkiye’nin gerek fiyat, gerekse sürdürülebilir enerji güvenliği alanında zayıflığı söz konusu. Türkiye’nin gerek fiyat hareketlerine karşı elastikiyeti, gerekse sürdürülebilir arz güvenliği için önemli bir yatırım olacak” dedi.

Körfez yatırımcılarıyla birlikte Türkiye’nin her noktasında konut üretilebileceğini dile getiren Zeybekci, Umman’dan Katar’a, Dubai’den Irak’a, İran’a, Orta Asya ülkelerinden, Balkanlar’dan, Avrupa’dan, Afrika’dan, Rusya’dan kişi ve şirketlerle ortak işler yapılması gerektiğini vurguladı. Zeybekci, “Artık konut satmak değil o coğrafyalarda inanılmaz fonların olduğu, rakamların biriktiği, insanların üretimin, ticaretin içinde olmak istedikleri bir beklentiyi de gözlerden kaçırmamalıyız. Bizim oradaki kardeşlerimizle ortaklık kapısını açmamız lazım” dedi.

 

kaynak: Hürriyet

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat