“Soyadı” yetmiyor!

baboğul (600 x 319)

Alparslan Türkeş’in oğlu MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş’in partisinin kararına uymayıp Davutoğlu’nun bakanlık teklifini kabul etmesinin yankıları sürüyor. Hem partisinden hem de muhalif cepheden sert tepkiler alan Türkeş’e “Doğu’nun Başbuğu” Yılma Durak da büyük tepki gösterdi ve “Baykal kadar olamadın” dedi. Fakat tepki gösterenlerin büyük çoğunluğu babası Alparslan Türkeş’ten aldığı mirasa saygısızlık yaptığını düşünüyor.

Baba-oğul ilişkilerine hayatın her alanından her saniyesinden bakacak olursak oğullar babalarını hep geçmek isterler. Örneğin baba polis ise oğul komiser olmak ister. Siyasette de her zaman babadan oğula geçiş olmuştur. Bu geçişlerin en ünlülerinden biri de şüphesiz baba-oğul Bush’lar. Fakat her baba-oğul ilişkisi Bush’lar gibi olmuyor. Yani babanın oluşturduğu etkiyi oğul bırakın artırmayı devam bile ettiremiyor. Bu durumu siyasi tarihimizde oldukça fazla gördük.

İşte başlıca örnekler:

İsmet İnönü-Erdal İnönü

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü… Hem başbakanlık hem cumhurbaşkanlığı yapmış olan İnönü, cumhuriyet tarihine damga vurmuş bir isim. Fakat İnönü’nün oğlu Erdal İnönü başarılı bir akademik kariyeri olmasına rağmen siyasette babası kadar etkili olamamıştır. Çok kısa bir süre başbakanlık yapan Erdal İnönü başbakan yardımcılığı ve devlet bakanlığı da yapmıştır. Aslında üstlendiği görevlere bakıldığında az iş yapmamış denilebilir. Ancak Erdal İnönü’ye “babası kadar etki yapmamış” gözüyle bakılmasının sebebi babası İsmet İnönü’nün çok etkili bir siyasi yaşamının olmasıdır.

 

Adnan Menderes-Aydın Menderes

Çok partili döneme geçişte siyaset arenasını kasıp kavurmuş ve bugün bazı afişlerde Erdoğan’la beraber yer alan Adnan Menderes adına kitaplar yazılmış filmler çekilmiş bir lider. Fakat oğlu Aydın Menderes de babasını geçemeyenlerden. Sık sık parti değiştiren ve zaman zaman milletvekilliği yapan Aydın Menderes babası Adnan Menderes’in ismiyle siyasette yer bulmuş bir isim. Adnan Menderes’in idam edilmesi sonrasında bıraktığı etki bugün bile devam ediyor. Aydın Menderes de siyasi yaşamı boyunca babası Adnan Menderes’in emaneti olarak görülmüştür.

 

Turgut Özal-Ahmet Özal

Hem başbakanlık hem cumhurbaşkanlığı yapmış olan Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal da babasının gölgesinde kalanlardan. Turgut Özal’ın siyasi yaşamı oldukça hareketlidir. 1983’te başbakan olan Özal 1989’da cumhurbaşkanı olmuştur. 1993’te hayata gözlerini yuman Özal’dan sonra oğlu Ahmet Özal zaman zaman siyasette etkili olmaya çalışsa da pek başarılı olamamıştır. Bir dönem bağımsız milletvekilliği yapan ve hemen hemen her seçim öncesi gündeme gelen Ahmet Özal 7 Haziran seçimlerinde Saadet Partisi’nden aday olmuş fakat seçilememiştir.

 

Necmettin Erbakan-Fatih Erbakan

28 Şubat günlerinin şüphesiz en mağdur ismi olan Necmetin Erbakan yakın tarihin önemli isimlerinden. Hem akademik hem de siyasi kariyeri başarılarla dolu olan Necmettin Erbakan vefat etmeden önce 80’li yaşlarda bile aktif siyasette yer almıştır. Fakat oğul Erbakan babası kadar etkili olamamıştır. Henüz siyaset için yaşı genç olan Fatih Erbakan’ın gelecek dönemlerde nasıl bir siyasi yaşamının olacağı merak konusu.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat