Türkiye-AB zirvesinin süresi uzatıldı!

page_turkiye-ab-vizesinde-azerbaycanin-gerisine-dustu_488504961

Türkiye-AB Zirvesinin süresi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, mülteci akınını durdurmak konusunda mevcut taahhütler dışında yeni fikirler sunabilmesi için uzatıldı.

Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, “Türkiye, orijinal plandan daha fazla şey öneriyor ve daha fazla şey istiyor” dedi. Yetkili, Başbakan Davutoğlu’nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.

Bir AB diplomatı, Türkiye’nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları içinAvrupa’ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.

Bunun karşılığında Ankara’nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa’da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söyledi.

Öte yandan, Türk hükümet sözcüsü, “Başbakan Davutoğlu’nun Brüksel’de sunacağı yeni öneriler mülteci krizi konusunda daha önce varılan uzlaşının ötesine geçiyor” açıklamasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.

Öte yandan, AB Dış İlişkileri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Zaman gazetesine kayyum atanmasını değerlendirdi. Mogherini, “Türkiye, demokrasi dendiğinde ifade özgürlüğü başta olmak üzere yüksek temel hak ve özgürlükler standardına saygı duymalı” diye konuştu.

Alman hükümet sözcüsü Christiane Wirtz, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dün gerçekleştirdikleri görüşmede basın özgürlüğünü konuştuğunu belirtti. Bugün bir basın toplantısına katılan Wirtz, “Basın özgürlüğünün Alman hükümeti için çok büyük önemi var” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile sığınmacı konusunda işbirliğini sürdüreceklerini, ancak basın özgürlüğü konusunda tetikte olmaya devam edeceklerini söyledi.

Hollande, “Türkiye ile işbirliği yapmamız, basın özgürlüğü konusunda son derece tetikte olmadığımız anlamına gelmez. Ben öyleyim” dedi.

Observer’a konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, “AB insan kaçakçısı gibi davranamaz” dedi. Makedonya’nın sınırlarını sığınmacılara kapatması nedeniyle 30 bini aşkın göçmenin Yunanistan’da sıkışmasını ise ‘absürt’ olarak niteleyen Kurz, krizin tırmandığı dönemde sınırların açılmasının bir hata olduğunu söyledi.

Uluslararası ajanslarda yer alan ve sığınmacıların Yunanistan’dan Almanya’ya ulaşmak için kullandığı Balkan güzergahının kapatılacağı iddialarına Almanya’dan yalanlama geldi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in sözcüsü bu haberlerin ‘spekülasyon’ olduğunu söyledi.

Zirve öncesinde konuşan AB dönem başkanı ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Verilen sözlerden bahsediyorsunuz, ben ise ortak bir yaklaşıma varılmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu türden adımların bugün atılacağına dair kısmen iyimserim” dedi.

Türkiye’den yasadışı yollarla Avrupa’ya ulaşan sığınmacıların sayısının ‘sıfır’a indirilmesi konusundaki ısrarını bir kez daha dile getiren Rutte, “Hollanda, AB’nin sıfıra yaklaşması halinde Türkiye’yi rahatlatmaya hazır olacağını her zaman söyledi. Bu da Türkiye’den insanları almak anlamına geliyor, onların sayısı şu anda yasadışı olarak gelenlerden çok daha az olacaktır” dedi.

 

kaynak: Sputnik

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat