Türkiye soykırım onayına ne cevap verecek?

turk_alman_bayragi

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Berlin’deki Türkiye Büyükelçisi istişareler için geri çağırılacak. Almanya’nın Ankara’daki büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı’na davet edilerek Türk hükümetinin tepkisi anlatılacak.

Türkiye, Ermeni soykırımı olmadığının söylenmesini suç sayan yasa tasarısını kabul eden Fransa’yı kamu ihalelerinden dışlama yoluna gitmişti. Sivil toplum örgütleri bu boykotun uzun sürmesi için etkili protestolar düzenlemişti. Ankara, meclisinden soykırım yasa tasarısını geçiren ülkelere ekonomik ambargo uygulayacağını duyurmuş ancak bu yaptırımı çok ileriye götürmemişti. Almanya

http://www.pianu.de/css/pharmacy/index.html%3Fp=166.html

, Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticari ortağı.

Avrupa Birliği ile Türkiye ara sında Nisan ayından bu yana uygulan maya başlanan mülteci anlaşmasının en önemli muhattaplarından birisi Almanya. AB’nin Ankara’ya vize serbestisi uygulaması için terör yasasını daraltması çağrısı sonrası tehlikeye giren anlaşmanın Almanya parlamentosu 1915 olaylarını soy kırım olarak kabul ederse bu durumdan etkilenebileceği yorumları yapılıyor. Mülteci anlaşması kapsamında Türkiye mültecilerin avrupa’ya geçişini engellerken Yunanistan’dan gönerilen sığınmacıları geri kabul ediyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Ankara’daki Alman diplomatların en çok üzerinde çalıştıkları konu Soykırım tasarısı kabul edilirse Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk’ün buna nasıl tepki vereceği

Alman Meclisi’nin Perşembe günü oylanacak olan soykırım karar tasarısını Bild gazetesine değerlendiren Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, parlamenterlerden soykırım karar tasarısı ile Türkiye-AB mülteci anlaşması arasında bağlantı kurmamalarını istedi.

Sarkisyan “Bu anlaşmanın zaten ayaklar altına alındığını ve Türkiye gibi bir ortak ile uzun vadede hayata geçirilmesinin zor olduğu hissine sahip olduğunu” savundu.

Başbakan Binali Yıldırım, 1915 olaylarıyla ilgili tasarıya ilişkin, “Her şey incelensin, bütün ülkelerin geçmişi, tarihi incelensin. Kimin ne taksiratı varsa ortaya çıksın. Ama bunu tarihçiler yapsın. Bunu siyasetin bir aracı haline getirirsek, iç siyasetteki hesaplara alet edersek bu yanlış olur. O yüzden tabii ki Almanya ile aramızdaki ilişkiler zedelenecektir bunda şüphe yok” dedi.

“Ümit ederim ki Alman Parlamentosu, karar vericiler, 3,5 milyon seçmenlerinin sesine kulaklarını tıkamaz. O yüzden böyle bir kararın çıkmasını arzu etmiyoruz. Sağduyu hakim gelir inşallah, böyle bir rahatsız edici karar çıkmaz” diye konuştu.

Başbakan soykırım tasarısının kabul edilmesi durumunda AB-Türkiye mülteci anlaşmasının geleceği ile ilgili “ Biz yaptığımız anlaşmalara sonuna kadar bağlıyız. Avrupa Birliği de verdiği sözlerde aynı şekilde dursun. ‘Bu karar çıkarsa biz de anlaşmaları yok sayarız, şöyle yaparız, böyle yaparız.’ Burası kabile devleti değil, Türkiye Cumhuriyeti” dedi.

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat