SARI TOZ, KIRMIZI ALARM!

sarıtoz

 

 

 

 

  1. Sarı toz nedir?

Sarı toz; şarbon, veba  gibi bulaşıcı hastalıkları yaymak için kullanıldığından şüphe edilen bir biyolojik harp silahıdır.

 

  1. Neden şu an gündemde?

Geçtiğimiz hafta cuma günü beş ülkenin (ABD, Kanada, Almanya, Belçika ve Fransa) Türkiye’deki baş konsolosluklarına zarf içinde “sarı toz” yollanıldı. Açılan zarflarda görülen maddenin biyolojik bir silah olduğundan şüphelenildi. Bugün de Ankara Adliyesi ve Macaristan Başkonsolosluğu’na gönderilmiş zarflardan birisinde sarı toz olduğu görüldü.

 

  1. Tozları kim tarafından gönderildi?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından görevlendirilen savcı Bülent Başer, TCK’nin 174. maddesindeki “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve el değiştirmesi” kapsamında soruşturma açtı. Bugün de Ankara Adliyesi’nde rastlanmasının ardından bu tozların kaynağı hakkında yoğun bir araştırma başlatıldı.

 

  1. “Sarı toz” şarbon mu?

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada;

“24 Ekim’de İstanbul’da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal, biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır.

Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; Bacillusanthracis (Şarbon), Yersiniapestis (Veba), Francisella tularensis (Tularemi), Ricinuscommunis toksin (Risin) ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.

Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denildi.

Ya şarbon olsaydı?

 

  1. Şarbon nedir?

Şarbon ot yiyen hayvanlarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır.Hastalığa yol açan mikrop toprakta ve meralarda bulunur. Mikrop hayvanın sindirim sistemine oradan da kana karışır hayvanın tüm organlarının iflas etmesine sebep olur Şarbon mikrobunun en önemli özelliği “spor” denilen ve dış ortama son derece dayanıklı yapılar oluşturmasıdır.bu sporlar doğada toprakta yaygın olarak bulunurlar ve çevre koşullarına oldukça dirençlidir. Dış ortamlarda yıllarca yaşayabilirler .

 

  1. İnsanlar şarbondan nasıl etkileniyor?

İnsanlara bulaşma şekline göre şarbon hastalığının belirtileri üç gruba ayrılır.

–          Deri Şarbonu

 

–          Akciğer Şarbonu

 

–          Bağırsak Şarbonu:

 

  1. Tedavisi nasıl oluyor?

Şarbon hastalığının önlenmesinde en etkin tedavi “kristal penisilin” dir. Diğer bazı antibiyotikler de kullanılabilir. Şarbon hastalığının özelliklerinden biri de geç yapılan tedavinin sonuç vermemesidir. Tedavinin gerçekleşebilmesi için şarbon mikrobu ile temastan en geç birkaç saat sonra ilaçların alınması gerekmektedir, aksi takdirde tedavi için geç kalınabilir.

 

  1. Toz olan şarbonun özelliği nedir?

Dünyayı sarsan şarbon teröründe kullanılan mikrop ise laboratuvarda özel olarak üretilip toz haline getirilen türdendir. Biyolojik silah olarak kullanılmıştır. Biyolojik silah kapsamında en önemli bulaşma yolu ise solunum. Solunan havada antraks bakterileri varsa, soluyan kişi bir ya da birkaç gün içinde kuluçka dönemi rahatsızlıkları sergiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 1969’da biyolojik silahların potansiyel tehdidine yönelik hazırladığı raporda olası saldırıların sonuçlarına ilişkin rakamlar yer alıyor.

Buna gore 50 kilogramlık antraks (şarbon) ya da brucellosis maddesinin 500.000 kişinin yaşadığı bir yerleşim bölgesine havadan püskürtülmesi sonucu 125.000 kişinin zarar göreceği ve bunun büyük bir bölümünün öleceği öngörülüyor.

  1. Şarbon ile biyolojik silahların ne ilgisi var?

Biyolojik silahlar geniş kitlelere salgın hastalıklar yaymak, çatışmaya girmeden onların güçlerini kırmak amacıyla kullanılan bir saldırı silahıdır. Milattan önce Persler tarafından kullanılmaya başladığı düşünülmektedir. Günümüze kadar da savaşlarda birçok kez biyolojik silah kullanıldığı iddia edilmektedir. Şarbon ve veba virüsü de bu şekilde kullanıldığı iddia edilen mikroplardır.

10- Türkiye’de ve dünyada biyolojik silahlarla mücadele nasıl yapılıyor?

Bilimsel gelişmelerle mücadelesi karmaşıklaşan yeni biyolojik silahlar üretilmesi hız kazanmıştır. Bu konuyla ilgili ülkeler ve uluslararası örgütler birçok çalışma yapmaktadırlar. Ülkemizde AFAD bu konuyla alakalı görevlendirilmiş kurumdur. Resmi sitesinde olası tehdit ve şüphelerde nasıl davranılacağı konusunda ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Dünya genelinde de WHO yaptığı çalışmalarla bu konuya dikkat çekmektedir. Biyolojik silahlanmanın önlenmesi amacıyla milletlerarası konferanslar düzenlemiş ve BM bünyesinde yapılan anlaşmayı birçok ülke imzalamıştır.

Hazırlayan: Abdulkadir Çelimli

Ankara En İyi Avukat MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat